Aquakert

2024. július 24. szerda, Kinga, Kincső napjapont

Aquakert - Öntözőrendszer

Kerti tó

Szerkezeti kialakítás

Betonszerkezet


Inkább a szökőkutak anyaga, rengeteg szakipari munkát igényel és ezért a legköltségesebb. Az élővilág szempontjából nem kedvező megoldás. Mellette szól, hogy a legtartósabb szerkezet és nincs semmiféle alaki kötöttség sem.

A legnagyobb hátránya hogy utólag nehezen módosítható, javítható. Az így elkészült kerti tó "be van betonozva".

Előre gyártott műanyag


Erősen méretkorlátozott. A szállítási problémák miatt e kerti tavak 6-7m2 -nél nem nagyobbak. Az előre kialakított lépcsők kevesebb lehetőséget adnak az egyéni elképzeléseknek. Előnye az egyszerű telepítés.

Fóliabélés


Nincs méret és formakötöttség. Egyszerű, olcsó telepítés, a legkedveltebb megoldás.

Alapanyagát tekintve a tófóliák két csoportra oszthatók. Mindkét tófólia csoport biológiailag problémamentes, nem tartalmaz halakra és növényekre káros anyagot.
  • A PVC tófólia az olcsóbb kategóriába tartozik, de folyami kavicsos medrű tavak kialakítására megfelelő. Több vastagságban és minőségben kapható. Hegesztéssel vagy ragasztással a szükséges méret elkészíthető. A mederkialakításnál és tisztításnál több figyelmet követel, mert a fólia kevésbé nyúlik és hideg időben rideggé, sérülékennyé válik. A fólia leterítéséhez napsütéses, lehetőleg 15C feletti hőmérsékletű napot válasszunk, így a fólia kellően lágy, könnyen kezelhető lesz. Az élettartama 10-15 évre garantált, viszont pár év múlva az anyagminőség változása miatt a bővítés és javítás nehezen kivitelezhető.

  • A gumi tófólia költségesebb, viszont a PVC-vel szemben csak előnyei vannak. Több vastagságban és minőségben kapható. Egy jó minőségű és kellő vastagságú fólia teljes mértékben lépés és gyökérálló, a mederkialakítás lehet sziklás is. A fóliával akár fagypont alatt is lehet dolgozni, az anyagminőség nem hőmérsékletfüggő. Élettartama 30 év és a teljes idő alatt vulkanizálással javítható, bővíthető.

Mindkét esetben igaz, hogy az építőiparban használt szigetelőfóliák egy része nem azonosítható, újrahasznosított anyagból készül ami nem biztos hogy alkalmas kerti tó szigetelésére.
Javasolt erre a célra készült tófólia alkalmazása.


A fólia kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy a mederkialakítás a későbbiekben a legnehezebben és legköltségesebben módosítható része a tónak. Míg egy szűrőrendszer, csobogó vagy világítás egy részleges vízcserénél telepíthető, a meder átalakítása vagy a fólia cseréje a tó teljes szétbontásával járhat.

Copyright ©, 2024 AQUAKERT Kft. Minden jog fenntartva!

| Kapcsolat |

| Last Modified: 2017. 03. 11. |