Aquakert

2024. május 29. szerda, Magdolna napjapont

Aquakert - Öntözőrendszer

Kerti tó

Méret és alak

A kerti tó tervezésének legfontosabb része a tómeder kialakítása.

A leendő kerti tó szinte minden egyéb része különösebb bonyodalom nélkül utólag is könnyen módosítható. A mederkialakítás sajnos nehezen, az esetek többségében igen költségesen módosítható. A későbbiekben előforduló vízminőségi problémák nagyrésze a tómeder nem megfelelő kialakítása miatt jelentkezik.

Tisztán kell látni a kerti tó funkcióját.

A tervezéskor adott általános válaszok szerint csak egy kis tavacskára gondoltunk, halak nélkül és a kutya se megy bele, nemhogy ember.

A tó elkészülte után pedig azt látjuk, hogy a tulajdonos gyermeke a kutya segítségével próbálja elfogni a menekülő halakat.

Ilyenkor lukas a fólia, a gyerek elvágja lábát a köveken, a víz meg nagyon zöld és szerencsés esetben csak egy kicsit büdös.

A mederkialakítás tervezésénél hasznos
őszintének és előrelátónak lenni !

Gondoljunk arra, hogyha valami használhatatlan és csak bosszúságot okoz, akkor az hiába volt olcsó! Ez persze nem azt jelenti, hogy minden kerti tó legyen drága. Csak azt, hogy mindenre annyit érdemes áldozni, amennyit a funkciója megkövetel.
Ne feledjük! A meder utólag nehezen változtatható meg.

Ezek után nézzük a mederkialakítás általános szabályait: kerti tó méret

A kerti tó vízfelületének alsó mérethatára 10m2, a felső határ a rendelkezésre álló hely. A kisebb méretű kerti tóban természetes egyensúly még segítséggel is nehezen tud kialakulni és a nyári melegben nem védhető a túlzott felmelegedéstől. Marad a túlméretezett biológiai szűrő vagy az élettelen, látványelemekkel tűzdelt, vegyszerekkel kezelt víz.

kerti tó méret Minél nagyobb a vízmennyiség, annál jobb az öntisztulási képesség és kisebb a hőmérsékletingadozás. Ezek eredményeképp gyorsabban és tartósabban alakul ki az egyensúlyi állapot. A legnagyobb vízmélység érje el a 0,8 halak telepítése esetén az 1,2 métert. A mély és sekély részek arányát úgy kell megállapítani, hogy az átlagos mélység legalább 0,5m legyen. A formájára nézve különösebb kötöttség nincs, de hosszúkás forma esetén sem lehet a szélesség 2m -nél kevesebb.
A kerti úszómedencék vízmélysége 120-140cm. Egy fürdőtó esetén, ez 140-160cm mély medermélységgel érhető el. A fürdő rész alapterülete nem lehet több a tó vízfelületének 1/3-ánál.

Figyelem !

A kerti tó partjának kialakításakor ügyeljünk arra, hogy az esetleg vízbe eső gyermekek biztonságosan ki tudjanak jönni.

Copyright ©, 2024 AQUAKERT Kft. Minden jog fenntartva!

| Kapcsolat |

| Last Modified: 2017. 03. 11. |