Aquakert

2024. május 29. szerda, Magdolna napjapont

Aquakert - Öntözőrendszer

Kerti tó

Vízminőség

Ha egy beállt kerti tóban a természetes egyensúly felborul, türelemmel és egy kicsit több odafigyeléssel legtöbbször vissza lehet állítani. "Mindössze" annyi a feladat, hogy az okot megtaláljuk és az élővilágra veszélyes állapotot mielőbb megszűntessük.


Tapasztalatunk szerint, az új tótulajdonosok a víz megfelelő minőségén annak tisztaságát értik, ezért a legkisebb átlátszósági változás is ijedtséget okoz. Tiszta víz is lehet rossz minőségű, viszont ha kissé elszíneződött vagy algás, attól még lehet egészséges.

Vegyük sorra a jellemző problémákat a teljesség igénye nélkül.

Kémhatás


A víz kémiai minőséget leginkább a pH értéke jellemzi. Ennek megállapítása általában lakmusz-papírral történik. Az élővilág szempontjából a 6,5 és 8 közötti érték a megfelelő. A pH értéket mindig azonos napszakban kell mérni, mert napközben jelentősen változik. A legalacsonyabb kora hajnalban és délután éri el a legmagasabb értéket. Az elfogadható ingadozás 1 körüli érték, így a pH egész nap a két határérték között marad.
Alacsony pH érték esetén növelni kell az értéket, azonban ez a probléma igen ritka.
Jellemző a pH érték növekedése. Halastó esetében a 8,5 feletti érték azonnali beavatkozást igényel, mert fennáll a mérgezés veszélye. A gyors, nagy mértékű pH változás is veszélyes a halakra, ezért a beállítást több lépcsőben végezzük. A legegyszerűbb módszer a részleges vízcsere, illetve ha a rendelkezésre álló vízforrás is magas értékű, akkor pH csökkentő szerek adagolása. A levegőztetők folyamatos működtetése is segít a pH érték helyreállításában.
Egy hajnali és egy délutáni méréssel megállapíthatjuk a napi ingadozás mértékét. Magas ingadozás esetén a víz karbonáttartalmát kell megmérni és szükség esetén emelni, mert ennek függvénye a víz pH tároló kapacitása. Ez megtehető pár darab mészkő elhelyezésével a vízáramlásban vagy ápolószerekkel is.

Hőmérséklet


Gondosan tervezett megfelelő mélységű és növényekkel betelepített kerti tóban tartható az ideális 20-25°C tartomány. Utólag az árnyékoláson túl nem sokat tehetünk a túlmelegedés ellen, azt viszont meg kell tenni.

Oxigén


Létfontosságú elem. Oxigéncsökkenést okoz a túlzott algásodás, de a hirtelen algakihalás, ezért az algaölő szerek alkalmazása is. A halállomány túlszaporodása, a növényzet csökkenése szintén oxigénhiányhoz vezet. A hőmérséklet emelkedésével pedig csökken a víz oxigénfelvételi képessége.
A pótlást a legegyszerűbben oxigéntermelő növények telepítésével, levegőztető pumpa, csobogó, vagy szökőkút üzemeltetésével lehet megtenni. Egy megfelelő kémhatású és hőmérsékletű dísztóban nem jellemző az oxigénhiányos állapot.

Nitrogén


A szerves anyagok lebontásánál ammónium-ion és a halakra mérgező ammónia keletkezik. A kettő aránya a víz pH értékének és hőmérsékletének függvénye, magasabb értékeknél nő az ammónia mennyiség és ezzel a mérgezés veszélye. Az ammónium-ion oxigéndús környezetben baktériumok segítségével előbb mérgező nitritté, majd a növények táplálékául szolgáló nitráttá alakul. A növényeket a halak megeszik ill. elpusztulnak és ezzel ismét bomló szerves anyag keletkezik. Ezt a folyamatot nevezzük nitrogénkörforgásnak.
Egy beállt kerti tóban az ammónia és nitrit megfelelő szintje nulla. Kisebb térfogatú tavaknál a halak túlszaporodása, túletetése és/vagy a kívülről bekerülő növényi szennyeződés annyira megemelheti a bomló szerves anyagok mennyiségét, hogy a tóban élő baktériumok nem győzik a lebontást. Ilyen esetekben segít a biológiai szűrők alkalmazása, melynek előnye, hogy a szennyezodések mechanikai eltávolítása mellett a nitrogénkörforgást felgyorsítják.

Foszfor


A növények fontos tápanyaga, viszont túlzott koncentrációja az algásodás egyik okozója. Az algák a növényzet által nem hasznosított foszfort rendkívül gyorsan képesek felvenni és raktározni. A magas foszforszintet okozhat kútról történő vízfeltöltésnél a talajból bemosódott műtrágya vagy szennyvízmaradék. Dísztavaknál előfordulhat a tó körüli fűnyírásnál vízbe kerülő nyesedék, illetve a lehulló lomb, melyet mielőbb el kell távolítani. Amennyiben a tóban számottevő üledék képződött, azt ki kell tisztítani, mert az üledékben a foszfor felhalmozódik.

Algásodás


Az algák kialakulását megakadályozni könnyebb, mint a meglévőt kiirtani. A megelőzésre már a kerti tó tervezésekor gondolni kell.

  • A biológiai szűrőrendszerbe épített UV fénysugaras egység megakadályozza a lebegő algák elszaporodását.
  • A megfelelő vízmélység kialakítása védi a tavat a nyári túlmelegedéstől, ami szintén az algásodás egyik okozója. Fontosságát mutatja, hogy az olyan nagy felületű természetes tavakban is, mint a Balaton, az alacsony vízállás komoly gondokat okoz.
  • A telepítendő növények mennyiségének és fajtájának megfelelően kell a teraszokat kialakítani.

Frissen elkészült dísztó esetén az algavirágzás természetes jelenség, melyet a lebegő algák elszaporodása okoz. A frissen ültetett növények lassan veszik fel a tápanyagot és a baktériumok elszaporodásához idő szükséges. Normális esetben pár hét alatt beáll az egyensúly és a víz kitisztul. A tisztulási folyamat felgyorsítható indító baktériumkultúrák segítségével. Hasonló jelenség tapasztalható a tavaszi hirtelen felmelegedés idején és nyáron nagyobb mértékű vízcsere esetén is.

Egyéb esetben az algásodás - mértékétől függően - nem biztos hogy káros, de a dísztavakban nem kívánatos jelenség. Kisebb térfogatú kerti tavaknál, ha a vízvirágzás nem szűnik meg, biológiai szűrő telepítése javasolt. Az évközi algásodás a víz minőségében bekövetkezett változásra utal. Ennek számtalan oka lehet.
A jellemző okok:

  • túlmelegedés,
  • halak túletetése vagy túlszaporodása,
  • növénypusztulás,
  • külső okból bekövetkezett tápanyagtúltengés.

A vízminőség helyreállítása után az általában az algásodás is megszűnik.

A fonalas algák megjelenése általában a sekély, pangó vizekben a köveken kezdődik. Az algát mielőbb - még elszaporodása előtt - el kell távolítani a tóból. A tiszta, teljes mélységében átlátható víz kedvez a fonalas algák kialakulásának, mert a tó teljes keresztmetszetében rendelkezésre áll az algák növekedéséhez szükséges fény. A víz átmozgatásával, árnyékolással a folyamat legtöbbször megállítható.

Nagymértékű algásodás esetén algaölő szerek alkalmazásával a lebegő és a fonalas algák is kiirthatók. Ahhoz hogy az eredmény tartós legyen nem elég a folyadékot, vagy tablettát a vízbe juttatni és várni. Az algaölés mechanikai szűrés nélkül ritkán vezet tartós eredményre, mert a vízben maradó kiirtott alga bomlásával a jövő nemzedék táplálékául szolgál. Nélkülözhetetlen a levegőztetés is, mert a felszaporodó szerves hulladék lebontásához több oxigén szükséges. A hirtelen algakihalás még levegőztetés mellett is átmeneti oxigénhiányt okozhat, ezért az algairtást halastavakban lehetőleg a délutáni napos órákban végezzük, mert ekkor a legmagasabb a víz oxigéntartalma.

Tudnunk kell azonban, hogy az algaölő szer sem képes csodára, ha nem szűnt meg az algásodást kiváltó ok, a probléma előbb-utóbb visszatér.

Copyright ©, 2024 AQUAKERT Kft. Minden jog fenntartva!

| Kapcsolat |

| Last Modified: 2017. 03. 11. |