Aquakert

2024. július 24. szerda, Kinga, Kincső napjapont

Aquakert - Öntözőrendszer

Kerti tó

Esztétikai elemek

Már a tervezésnél végig lehet gondolni, milyen elemekkel tehetjük hangulatosabbá leendő tavunkat.

Patak, csobogó


patak, csobogó
Amennyiben szűrő tisztítja a vizet, igen csekély többletköltséggel kialakítható egy sziklaforrásból a kerti tóba csordogáló patak. Szépségén és hangulatán felül a víz oxigénnel történő dúsításában is jelentős szerepet játszik. Amennyiben patakmeder kialakítására nincs lehetőség, egy közvetlen a tó partján álló sziklaforrás, csobogó is megvalósítható.

Világítás


vízalatti világítás
Sötétedés után a kerti tó különleges lehetőségeket biztosít a megvilágításra. A kialakított csobogók, buzgárok és a tó környezetében lévő hangsúlyos növények megvilágításával látványosabbá tehetjük környezetünket. A víz alá kerülő lámpák kiválasztásánál figyelembe kell venni a speciális követelményeket és elhelyezésüknél arra kell törekedni, hogy csak a fénysugarat lássuk, ne a lámpát. A tó kivilágítása mértékletességet követel, ne ússzon fényárban az egész kert.

Fából készült elemek


farönk, híd
A kerti tó környezetébe leginkább illő anyag. Hangulatosabbá tesz a tavat, megkönnyíti a a kert többi részéhez való illeszkedést.
Ez lehet egy pad vagy kiülő a tó parján, egy híd, kisebb stég a víz felett, esetleg egy kiszáradt farönk a parton, vagy félig a vízben. Ez utóbbinak a tóba telepített ékszerteknősök is örülnek.

Buzgárok, fúvókák


buzgár fúvóka
Elhelyezhető a tóban buzgár, esetleg kisebb szökőkút jellegű vízképet adó fúvóka is. A fúvókák széles választéka áll rendelkezésre, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez egy kerti tó és nem egy köztéren álló szökőkút. Az ilyen típusú látványelemek alkalmazásánál legyünk körültekintőek, mert könnyen túlzásba eshetünk és akkor a tó természetes hatása eltűnik.

Automatikák


automatika
Szorosan nem tartoznak az esztétikai elemek közé, de segítenek a működtetésükben. Automatikák és távirányítók alkalmazásával a tó működtetése könnyen testre szabható, a megbízható üzemelés biztosítása mellett.
A párolgási veszteség pótlására a tó környezetében vízvételi helyet kell kialakítani. A vízpótlás automatikusan is megoldható, ebben az esetben feltétlenül gondoskodni kell túlfolyó kialakításáról.
Mivel az elektromos szerelvények egy része a víz alá kerül, így a fokozott érintésvédelmi szabályokat mindenképp be kell tartani.

Copyright ©, 2024 AQUAKERT Kft. Minden jog fenntartva!

| Kapcsolat |

| Last Modified: 2017. 03. 11. |