Aquakert

2024. július 24. szerda, Kinga, Kincső napjapont

Aquakert - Öntözőrendszer

Kerti tó

Élővilág

Növények


A növények ideális mennyisége első telepítésnél fiatal növényekkel is elérhető, de a későbbiekben nem győzik ritkítani, ezért nem javasolt. A legjobb megoldás a visszafogott telepítés és a türelem.

vizinövény vizinövény

A vízalatti növények a legjobb oxigéntermelők, de a telepítéskor figyelni kell a mennyiségre, mert a növekedési ütemük igen gyors. A szivattyúk sem igazán kedvelik őket, a szívófelület könnyen eltömődhet. A tavirózsák mélyvizi növények, árnyékoló hatásuk akkor megfelelő, ha a levelek kifejlett állapotban a vízfelszín 40-50%-át takarják. Különféle mocsári és sekélyvizi növénnyek megfelelő összeállításával megteremthető az harmónia a tó és a kert többi része között.
vizinövény vizinövény
Új kerti tóban gyorsan szaporodó növényeket lehetőleg ültetőkosárban vagy zsákban helyezzük el, így a növekedésük könnyebben szabályozható és kevesebb felesleges tápanyag kerül a vízbe. A növények elhelyezésénél legyünk tekintettel azok igényeire is. A tó oldalának teraszos kiképzése lehetőséget nyújt, hogy a növényeket a számukra kedvező vízmélységbe helyezzük.


Ne feledjük, a biológiai egyensúly kialakulása hetekig is eltarthat.

Vizinövények »»

Halak

A halak mennyiségét a kerti tó legalább 1méter mély részének alapterülete határozza meg. Az így meghatározott területre négyzetméterenként 60-80cm összhosszúságú hal telepíthető. Halakat telepíteni csak a tó egyensúlyának kialakulása után, lehetőleg a második évben javasolt, szűrő - levegőztető berendezés egyidejű létesítésével.
koi aranyhal

Teknősök

A víz minőségével kapcsolatban meglehetősen igénytelenek, viszont legalább 30cm magas, a tó felől függőleges falú kerítés szükséges a mozgásterük szabályozására. A kerítés ne közvetlenül a tó partjára kerüljön, legyen egy kis száraz hely, ahová kijöhetnek napozni. Segítenek a kerti tó növény és halállományának szabályozásában, bár ezt néha túlzásba is viszik. Néhány ékszerteknős faj kifejlett példánya teleltethető a szabadban is, erről azonban a vásárlásnál tájékozódni kell. A legbiztosabb, ha télire egy fagymentes helyen kialakított terrárium áll a rendelkezésre.

teknős teknős

Copyright ©, 2024 AQUAKERT Kft. Minden jog fenntartva!

| Kapcsolat |

| Last Modified: 2017. 03. 11. |